De tijd gaat voor ons gevoel steeds sneller. Waar we ons 20 jaar geleden nog afvroegen wat een digitaal tijdperk zou betekenen, kunnen we ons nu niets anders meer voorstellen. Natuurlijk moet de TU/e meegaan met die trend. Op die manier kan onderwijs makkelijker gegeven worden of, lees het anders, er kan meer onderwijs gegeven worden met dezelfde moeite!

Digitalisering en modernisering hangen erg met elkaar samen. De modernisering zorgt immers voor de digitalisering, of is het nu toch andersom? In ieder geval bieden beiden veel kansen die we met beide handen aan moeten grijpen. Helaas zijn daar niet altijd de middelen voor en zal er moeten afgewogen worden welke vernieuwingen doorgevoerd gaan worden.

Zo is er in 2012 het clicker-systeem ingevoerd. Met een clicker, ook wel stemkastje genoemd, kunnen er tijdens het college korte vraagstukken worden beantwoord. Een docent kan een vraagstuk in de presentatie inbouwen over de net gegeven stof en studenten weten na het zien van de antwoorden meteen of ze het begrepen hebben of niet. Een goede manier om het college interactiever te maken, hoewel sommige studenten ook de clicker als nadelig ervaren. De ESR denkt dat na een paar jaar de clicker in het systeem van zowel student als docent zal zitten en dat problemen zich steeds minder vaak voor gaan doen.

Zo zullen digitalisering en modernisering altijd weer hun kop doen opsteken om ons nieuwe ideeën te geven rondom het geven van onderwijs. De ESR zal altijd open-minded zijn voor nieuwe technologieën en het zou geweldig zijn als die helpen de kwaliteit van het onderwijs nog verder omhoog te stuwen.